У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, що склалася, та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року з метою попередження розповсюдження нової коронавірусної інфекції Святошинським лісопарковим господарством прийнято рішення скасувати масштабну акцію з висадки дерев, яка мала відбудитися 20 березня у 61-му кварталі Святошинського лісництва із залученням представників громадськості. Водночас сама висадка дерев у цьому кварталі буде здійснена згідно затвердженого графіку силами працівників Святошинського ЛПГ.

Ми відчуваємо відповідальність за здоров’я кожного з вас і прислухаємося до рекомендацій медиків, які наполегливо радять уникати найближчими тижнями проведення масових заходів. Сподіваємося на ваше розуміння і залишаймося на зв’язку!


Як ви вже, напевно, знаєте, в Україні 20 березня проводитиметься масштабна еко-акція з озеленення, під час якої планується одночасно висадити один мільйон дерев у містах, селищах і селах по всій території України. Акція відбудеться в рамках всеукраїнського проекту «Озеленення України», що є частиною глобальної ініціативи з висадження дерев у 100 країнах світу.

Під час акції Святошинським ЛПГ буде висаджено близько 6 000 сіянців сосни звичайної та дубу червоного у 61-му кварталі Святошинського лісництва (Біличанський ліс).

Усі, хто має бажання долучитися до акції, телефонуйте або пишіть у вайбер, Телеграм, WhatsApp: 098 386 34 63, у Директ в Інстаграмі чи у Facebook Messenger з поміткою «мільйон дерев за 24 години».

Якщо у вас виникло власне бачення втілення ідеї озеленення – також пишіть або телефонуйте. Вислухаємо всіх, порадимося із усіма!

Ще є час, згуртуймося і озеленімо простір навколо нас самих!


Якщо ви бажаєте більше дізнатися про флору та фауну Виноградарського лісу, запрошуємо на прогулянку новою еко-стежкою «Лісовий равлик». Проект було реалізовано у рамках Громадського бюджету №1050 активістами ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» за підтримки КО «Київзеленбуд» та Святошинського ЛПГ.

Екологічна стежка – це ще одна форма виховання любові до природи, а разом з тим своєрідний об’єкт для проведення екологічних спостережень, досліджень, екскурсій.

Вздовж неї встановлено шість креативних за своїм дизайнерським рішенням і змістовим наповненням інфостендів, що в інтерактивний спосіб знайомлять з видовим різноманіттям лісу та водночас навчають дбайливому ставленню до нашого довкілля.


У Святошинському лісопарковому господарстві було презентовано роботу системи електронного обліку деревини (ЕОД). У заході взяли участь керівники Управління екології та природних ресурсів КМДА, КО «Київзеленбуд», КП «Святошинське лісопаркове господарство», а також представники засобів масової інформації.

Присутні мали змогу детально ознайомитися з процесом проведення ЕОД. Зокрема, працівники Святошинського ЛПГ продемонстрували їм, як саме до торця колоди прибивається бирка зі штрих-кодом, як інформація вноситься до КПК – кишенькового персонального комп’ютеру, чия спеціальна  програма на базі Android дозволяє повноцінно працювати з системою в польових умовах, як друкується накладна на портативному принтері.

Облік лісопродукції починається безпосередньо на місці заготівлі деревини. У КПК вносять всі необхідні дані: первинну інформацію про ділянку, асортимент, породу деревини, вид продукції. А для контролю та перевірки руху деревини функціонує сайт Державного підприємства «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр», куди можна зайти і за допомогою звичайного смартфону та отримати усю необхідну  інформацію: достатньо лише обрати опцію «Перевірка деревини» і ввести номер бирки.

Мета введення такого обліку – контроль за рухом лісопродукції та унеможливлення незаконних вирубок деревини. Крім того, впровадження електронного обліку дозволяє значно підвищити ефективність лісогосподарської діяльності, зокрема, через зменшення часу оформлення супровідної документації, формування та здачі звітів.


У грудні настає особливо важливий період по охороні хвойних молодняків від самовільних рубок на новорічні ялинки (сосни, ялини).
З цією метою на території Святошинського лісопаркового господарства регулярно здійснюють патрулювання рейдові групи, які охороняють лісові масиви, особливо на ділянках лісових культур та масивах, які прилягають до населених пунктів.
Наголошуємо, що відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід у лісі тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 510 до 1020 грн. А за порушення порядку придбання чи збуту новорічних ялинок без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.


Працівники Святошинського ЛПГ намагаються всіляко сприяти приємному відпочинку громадян в лісі. Завдяки облаштуванню в різних мальовничих куточках лісу спеціально пристосованих місць для відпочинку на природі, забезпеченню мешканців міста бесідками зі столиками та лавками, контейнерами для збору сміття, створюються рекреаційні пункти, що спрямовані на охорону та захист лісу. Постійно відбувається встановлення природоохоронних стендів з закликами не засмічувати та берегти від пожеж ліс.

Проте, незважаючи на це, досі актуальною є проблема забруднення лісів, з якою лісівникам боротися стає дедалі важче. Збереження лісу, прагнення піклуватися про нього та мати повагу – якості, що характеризують нас, як свідомих та сумлінних громадян нашої країни. Але надто часто люди про них забувають. Адже не лише в місцях масового відпочинку, а й навіть у віддалених куточках – скрізь видно сліди варварства і неохайності людства. Тому кожен має запитати себе: щоб не обурюватися через сміття на кожному кроці, може треба самому не смітити і нести відповідальність за власні вчинки?


У кварталі 54 Святошинського лісництва було проведено рубки  освітлення, що мають на меті  формування деревостанів бажаного складу та густоти,  забезпечення такої участі головної породи в  деревостані, яка  відповідає  конкретним  лісорослинним  умовам  та призначенню створюваного деревостану.

Відбір   дерев   для   рубок   освітлення   і  прочищення провадиться лише на спеціально закладених пробних ділянках,  що  є еталоном для здійснення догляду на всій площі.


Проведення прибирання територій зон міського відпочинку має велике значення для забезпечення комфортного та безпечного проведення часу мешканців міста. На цей раз це непросте завдання було покладено на Святошинське лісництво. Дивлячись на ту велику кількість сміття, що є залишеною у лісі, актуальним стає питання: як воно тут опинилося? Хто його залишив? Невже так важко після відпочинку в лісі скласти сміття в пакет і віднести до смітника або донести непотрібний папірець до найближчої урни?

Вважаючи, що прибирання за собою закінчується власним помешканням, ми забуваємо про те, що подвір’я, вулиця, ліс – це все наша територія. І тільки від нас залежить їх стан та чистота. Саме ми є господарями власної держави, тому і основний обов’язок збереження її покладений на нас.

Давайте не забувати про те, що тільки разом ми маємо змогу захистити нашу планету від потопання у бруді і смітті та впивати на  своє благополучне майбутнє і майбутнє наших нащадків!


На території Пуща-Водицького лісництва було здійснено закладання пробних площ під прочищення на 2020 рік. Рубки прочищення забезпечують склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід.
Пробні ділянки є еталоном для здійснення догляду на всій площі. Пробні площі закладають розміром 3-5% від площі ділянки, які розміщують на ділянці у місцях, характерних за породним складом, запасом, кількістю дерев, середнім діаметром і висотою.


На кінець листопада у кварталі 48 Пуща-Водицького лісництва були проведені заходи догляду за лісовими культурами.
Рубки прощищення зазвичай проводяться після рубок освітлення з метою покращення складу майбутніх насаджень. Деревостан прочищають, видаляючи з нього усе, що за своїми ознаками не задовольняє лісівника, – небажані породи, дерева з поганою якістю, або відмираючі. Прочищення проводять і в чистих, і в мішаних деревостанах. Рубки прочищення, що охопили площу 6 га, забезпечили склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, створли умови для формування оптимальної структури майбутнього деревостану, врегулювали кількісне співвідношення окремих порід.

1 2 3 5