Закладання жолудів на стратифікацію

Лісівники не покладаючи рук всю осінь збирали жолуді дуба, наступним і обов’язкомим етапом є їх стратифікація. Не лякайтесь цього слова, все дуже просто, зараз все пояснимо. 
Стратифікація – один зі способів підготовки насіння до проростання. Дослівно цей термін означає «перешаровування». Насіння жолудя закопується в спеціальну траншею та перешаровується піском в деякій пропорції, що унеможливлює їх проростання під час зимового періоду.
Працівниками Святошинського ЛПГ було стратифіковано більше шестисот кілограмів жолудя для використання їх в лісокультурній компанії наступної весни.
Більш детально про процес стратифікації.
На зберігання жолуді закладають із настанням постійних заморозків. Для цього на сухому підвищеному не затоплюваному місці викопують траншею завширшки 1 м, завглибшки 1,5 м та завдовжки по потребі. Дно траншеї повинно бути вище рівня ґрунтових вод не менше ніж на 1,5 м. На одному метрі траншеї такого розміру поміщається 500 – 600 кг жолудів.У траншеях шар жолудів 2 – З см чергують зі шаром свіжого піску завтовшки 5 см. Щоб уникнути промерзання жолудів, верхній їх шар повинен бути розміщений нижче глибини промерзання ґрунту. Тому незаповнену частину траншеї або ями засипають ґрунтом. Щоб вода не проникала в траншею, зверху насипають горбок землі заввишки до 0,5 м, який закриває закрайки траншеї або ями з кожного боку на 0,5 м